Jalkaa osa n (lisfrancista ja luudutuksesta kiinnostuneille)

Jalka-asiaa pitkästä aikaa. Kävin edellisen päivityksen jälkeen uudelleen lääkärissä, koska facebookin Lisfranc fracture club:ssa ihmiset olivat sitä mieltä, että ei tuo mitään tekemättä paremmaksi tule, päinvastoin. Ja näkihän sen silmillään, tässä muutama kuva jalan muuttumisesta.
 2014-02-23 20.48.21 2014-03-15 09.39.56 jalka 100414
Ensimmäinen kuva 23.2., toinen kuva 15.3. ja kolmas 10.4., kuvakulmat hieman erilaiset
Koska tilanne ei ainakaan tuntunut parantuvan, menin sitten vielä kertaalleen lääkäriin 2.4., tällä kertaa Dextraan. Siellä lääkäriksi valikoin ihmisen, joka oli kirjoittanut lisfrancista ja luudutuksesta eli oletin, että vamma on tuttu muualtakin kuin oppikirjoista. Selitin ongelmat ja päätöksenä oli se, että jalka leikataan 11.4. Pitkä toipumisaika, vähintään 2kk, ehkä enemmänkin. Huono siinä mielessä, että kevät oli tulossa ja siellä oli paljon ohjelmaa, mutta mikäpä aika olisi hyvä 2-3kk keppien varassa liikkumiselle.
Ennen leikkausta tein paljon järjestelyjä keppiaikaa varten; siivousta, jonkin verran koirien treeniä, ratsastelua paljon, siivousta ym. Hain kepit ja pyörätuolinkin valmiiksi tk:sta. Leikkaus meni hyvin, nukutuksessa ensimmäistä kertaa elämässä (ei paha, vain kurkku oli karhea sen jälkeen). Jalka vielä puudutettiin leikkauksen lopussa kipujen vähentämiseksi, hassu tunne. Jalka oli aluksi aika kipeä, mutta sain nukuttua leikkauksen jälkeisen yönkihan hyvin (vrt. nilkkamurtuma, tosin silloin en tainnut saada leikkauksen jälkeen niin tujuja lääkkeitä). Jalka vuoti melko reippaasti, mikä oli yllätys, mutta olihan siinä kaksi pitkää haavaa (n. 10cm ja n. 5cm). Jalkaterässä siis lyhyesti sanottuna luudutettiin I-IV metatarsaalit paikoilleen, murennettiin IV väärin luutunut pala ja laitettiin yksi levy myös. Ruuveja tuli yhteensä viisi.

SAMSUNG SAMSUNG 10002915_10152309754761505_1365891159479784094_n

Jalkaan ei tullut ilokseni kipsiä, vaan sain walkerin, Aircastin mallin. Voidaan siis laittaa jalkaa ja ottaa pois. NWB eli ei ollenkaan varausta jalalla oli 6-8vko, sitten 8-10vko puolivaraus ja sen jälkeen kivun mukaan täysi varaus. Tikkien poisto kahden viikon kuluttua, sitten rtg 6-7vko kohdalla. Silloin tietää tarkemmin jatkosuunnitelmat. Mukavaa oli se, että kipsiä ei tullut, joten kun iso tuppo poistettiin jalasta, sain heti mennä suihkuun siten, että jalkaa ei tarvinnut suojella, vaan päinvastoin suihkuttaa joka päivä. Huonoa oli se, että jalka tulehtui ensimmäisen viikon aikana, alkoi vihloa kovasti ja jouduin aloittamaan kipulääkkeiden popsimisen kunnolla uudelleen. Samoin sain siihen ab-kuurin.
SAMSUNG
15.4.
2014-04-20 08.18.08
20.4.
2014-04-30 08.07.24
30.4.
Jalka turpoili varsinkin alussa melko paljon, vaikka pidin sitä mahdollisimman paljon ylhäällä ja kylmäsin. Yöt olivat pahimpia, kun jalka oli liikkumatta paikoillaan (kohotettuna, mutta ei auttanut tarpeeksi). Kipuilu (vihlominen) loppui n. 2,5 vko kuluttua. Samoihin aikoihin pahin turpoaminen alkoi hellittää eli näillä oli selvä yhteys.  Haavakohdat olivat kuitenkin edelleen kosketusarat, samoin jalka kokonaisuudessaan.
Olin sopinut leikkauksen jälkeiselle ajalla tuomarointeja (ja olisi ollut tietty omia kokeitakin), joista ensimmäisen, 26.4, jouduin jättämään sikseen. Muut luokat kuin alokkaan olisin voinut arvostella, mutta luoksepäästävyyttä ei voi tehdä kepeillä pomppien. Ja tuossa vaiheessa jalka oli vielä aika kipeä, joten oli hyvä kun sain siihen tuuraajan, joka sopi järjestäjällekin. Seuraavan päivän muutaman tunnin koulutuksen pystyin onneksi kuitenkin pitämään. Seuraavana viikonloppuna tuosta olin lupautunut tuomaroimaan ja kouluttamaan Ukrainaan, mikä tietty hirvitti monestakin syystä. Onneksi juuri ennen tuota pahin kipu oli hellittänyt ja pääsin matkaan (siitä lisää toisessa postauksessa). Matka ei ollut helppo jalan kanssa, mutta onneksi ihanat ihmiset auttoivat minua. Jalka ei pitänyt matkustamisesta lentokoneessa, vaikka liikuttelin sitä sen mitä pystyin. Turvottelu oli aika voimakasta, mutta hellitti, kun jalka pääsi olemaan ylhäällä.
2014-05-05 21.18.43
5.5. matkan jälkeen kotona, väritys vähän raju, mutta turpoamiseen liittyi tuota punerrusta
Tällä hetkellä jalka on aika hyvä, haavat ovat parantuneet hyvin ja se ei enää ole kipeä paitsi jos koskee haavojen kohtiin. Mutta parempi koko ajan. Ongelmaksi jalan sijasta on tullut vasen käsi, jossa on kivasti tenniskyynärpää – tullut kyynärsauvojen voimakkaasti puristamisesta. Kävin fysioterapiassa sen takia ja muutenkin, sain siihen teippejä ym. Ja yläselkä oli tietysti ihan jäykkä, kun en ole uskaltanut jumppailla. Olin jo aloittanut varovaisesti kotijumppaa ja nyt pitää joka päivä yläselkää varsinkin jumpata, koska se on ongelmallinen (istun paljon tai nojaudun keppeihin). Lepoa en sinänsä voi kädelle antaa, koska muuten en pääse minnekään liikkeelle, mutta yritän tehdä kaiken mahdollisen toisella kädellä (aika helppoa, koska ei tuolla voi esim. nostaa ja puristaa yhtä aikaa) ja keppejä yritän olla puristamatta liian voimakkaasti. Lisäksi jumppaa, eiköhän se kohta ole kunnossa.
Nyt odottelen vain jatkoa, miten jalan kanssa alkaa sujua, kun leikkauksesta on jo 4vko – pari viikkoa vielä ainakin ilman varausta ja sitten saa varmaankin ottaa jo vähän painoa, ainakin jalka tuntuu nyt hyvältä kun sillä on hipaisuvarauslupa.
Kategoria(t): Lisfranc Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Jalkaa osa n (lisfrancista ja luudutuksesta kiinnostuneille)

  1. jk sanoo:

    Heippa!

    Kiitos kun olet jakanut tietoa vammastasi! Itsellä sama leikkaus edessä heinäkuussa. Jännittää ja pelottaa. On ollut kuitenkin ihana lukea ja huomata, että leikkauksesta toipuu noinkin vauhdikkaasti. Itsellä on kuitenkin paljon kepeämpi mieli kun edes vähän hahmottaa mitä tuleman pitää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*