Kierto-nouto-hyppy EVL:ssä

Uusien toko-sääntöjen aikakausi lähestyy ja EVL:n kiertonoutohyppykin (luonnoton sana liikkeelle). Se on ainakin omalla kohdallani tuottanut hieman tuskaa, kun sitä ensimmäistä kertaa kokeilin (ja tietysti suoraan sellaisenaan piti testata). Hellevi oli koekaniinina eikä se kovinkaan hyvin mennyt.
Hellevillä on enemmän intoa mennä hypyille ja noutoon kuin merkille. Hellevin eli ns. vanhan tokokoiran kanssa jouduin siis aloittamaan merkin kiertämisen harjoittelun esteiden ja kapuloiden kanssa hyvin läheltä, lähes alusta uudelleen. Hellevillä ei ole minkäänlaista luontaista halua lähteä pois minun luotani suorittamaan jotain tehtävää, esim. merkin kiertämistä, siinä ei ole mitään hauskaa. Margen kanssa olin tehnyt merkin kiertämistä aikaisemminkin, mutta nyt sitä piti alkaa vahvistaa paljon enemmän. Kiertonoutoon liittyvät este-kapulahäiriöt ovat olleet Margelle helpompia hallittavia, koska se pitää Helleviä enemmän juoksemisesta sekä sille merkin kiertämistä on vahvistettu enemmän.
Kiertonoutoon liittyen olenkin tehnyt päätelmiä, joiden mukaan varsinkin ei-itsestään-irtoavien koirien kanssa pitää tehdä paljon ”imua” merkille. Ts. merkin kiertämisestä pitää tehdä niille todella kannattavaa, varsinkin jos koira luontaisesti ei irtaannu ohjaajasta ja pidä juoksemisesta / kiertämisestä. Ainakin näin noutajien kannalta merkin kiertäminen pitää opettaa ja tehdä mukavaksi, luontaisesti se ei sellaista ole. Kun koiralla on hyvä halu merkin kiertoon, on sen helpompi irrota esteistä ja noutokapuloista. Liikkeen loppuosa eli pysähtymisestä noutoon lähteminen on helpompaa kuin kiertäminen, jos ja kun kiertäminen on saatu koiran mielessä tärkeäksi.
Mahdollisia ongelmia kiertämisessä:
– laaja kaarros mennessä merkin taakse
– laaja kaarros merkin takana
– laaja kaarros merkin jälkeen
– vauhdin muutokset matkalla
– pysähtyy merkille / liian aikaisin / ennakoi
– hidas menovauhti
Näitä voi yrittää poistaa mm. laittamalla lelun merkin taakse, kutsumalla koiraa merkin kiertoon, käyttämällä siellä kosketusalustaa, merkin sijoittelulla kenttään / luonnollisiin esteisiin nähden, kierrättämällä koiraa useasti merkin ympäri, kannustamalla koiraa tulemaan kohti nopeammin kiertämisen jälkeen, palkan sijoittelulla ohjaajan taakse/viistoon taakse, kilpajuoksulla, matkan vaihtelulla jne.
Loppuosa on suhteellisen helppo, kunhan koiran saa ensin pysäytettyä haluamaansa paikkaan. Se on niin kaavamainen, että sen harjoittelu on aika yksinkertaista ja vaatii lähinnä toistoja. Ongelmia voi loppuosassa tulla mm.
– törmää kapulaan, lennättää sitä
– hidas otto
– hutiloiva otto ja esteen kiertäminen
– vino loppuasento
Näihin yleensä auttaa se, että harjoittelee kutsunoutoa ilman kovaa vauhtia ja vinoa linjaa, lähellä tehtävät kapulannostamisharjoitukset, ottamisen jälkeen heti kutsuu koiraa esteen yli, pitempi vauhti kapulalle (hitaampi koira), käsimerkin hallittu käyttö, vinosta suunnasta loppuasentoon tulemisen harjoittelu jne.
Liike on itsessään ihan mukava, vaikka vaatiikin joidenkin koirien kohdalla paljon töitä (merkin kiertäminen ja siihen riittävä into). Se on helppo laittaa kasaan takaperinketjuttamalla ja sen osat ovat loogisia tällä tavalla tehtynä. Uusia tokoilijoita ajatellen liike on helpompi, koska koirat ovat tehneet jo avoimessa luokassa kiertämistä sekä ovat alokkaassa hypänneet avoesteen yli. Tällöin tästä tulee mukava yhdistelmä alempien liikkeiden osista.
Hellevin kiertonoutoa: ei mikään Hellevin lempiliike, mutta nyt alkaa mennä jo ohi häiriöistä (joskus) – Hellevi ei ole tokointoilija eikä merkki ole koskaan ollut se mielestä hauska. Kiertonoudon merkki on parempi kuin muut merkit johtuen paitsi suuremmasta harjoittelumäärästä myös siitä, että etäisyys merkille on pitempi. https://www.youtube.com/watch?v=a-rvs5c1fCI
Margen kiertonoutoa: helpompi Margelle, koska on tehty enemmän kiertämistä nuorena ja luonnoltaan irtoavampi koira. Ei sillekään ihan luonteva juttu, mutta harjoittelulla varmaankin saa tehtyä ihan mukavaksi.  Toistoja ei kuitenkaan voi tehdä montaa, koska vauhti alkaa hidastua toistoja tehtäessä. https://www.youtube.com/watch?v=kpduiJpm9ms
Kategoria(t): Toko Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*