Eteen eli linjatreenejä

Kokoan tänne oman muistini tueksi ja ehkä vinkiksi jollekin muulle jotain linjatreenejä (suora linja ilman ohjauksia). Osa näistä on sellaisia, joita on tullut leireillä tai koulutuksessa esille, osan on minulle vinkannut joku toinen nomettaja ja osaa olen pohtinut itse em. perusteella. Kaikissa voi vaihdella:
– damien määrää ”perillä”
– damien sijoittelua ”perillä” (esillä, puun alla, oksalla, maahan kaivettuna, dameilla on hajustettu ko. aluetta jne.)
– kuinka monta linjaa tehdään samasta lähetyspaikasta
– tuleeko viedyille dameille lähetyspaikkaan nähden jälki vai onko damit viety jotenkin kaarrellen tai muutoin, ettei jälkeä tule
– maastoa: sama maasto koko ajan, maasto vaihtuu kesken kaiken, tasainen maasto, kumpuileva maasto, avovesi, lampareita, kahluuvesi, kahluuvesi-uimavesi- vaihtelua, maa-vesi- vaihtelua jne.
– lähetysmatkoja (2m –> 200m)
– käytetäänkö apuna motivointia ts. koira näkee viennin/viennit, damit viedään koiran kanssa, paikalle ammutaan, joku ränkättää ja laittaa damit (koira näkee tämän/ei näe), paikalle on ennen ohjausta tehty markkeeraus, tuttu treenimaasto…vai onko kyseessä sokkolinja ts. koira ei ole nähnyt damien vientiä eikä tiedä niiden olevan siellä
– tehdäänkö näissä samalla muistiharjoituksia (koira näkee/tietää damien olevan jossain; sen pitää muistaa paikka): tehdään muistipaikka, jonne koira lähetetään, tehdään sama treeni samassa paikassa esim. seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla, tehdäänkö ennen ohjaukseen lähettämistä jotain muuta, joka hälventää koiran muistikuvaa paikasta, pidetäänkö taukoa motivoinnin ja lähettämisen välissä jne.
– tehdäänkö harjoitukset yhden koiran kanssa kerrallaan vai kahden/useamman koiran kanssa
– onko mukana häiriöitä esim. linjan vieressä on dami, jota ei saa ottaa, linjan alussa on esim. ollut markkeeraus, joka on otettu pois, linjan alussa on hajustettu alue, jonka yli koiran pitää mennä
Jne. eli vaihtelua harjoituksiin saa äärettömästi. Alla on kuvattu yleensä yksi treeni, mutta ylläolevia muuttamalla harjoituksista saa ihan erilaiset. Damikasa = kohtalaisen lähellä toisiaan olevat damit, eivät siis ihan kasassa – koira ei saa vaihtaa dameja.
Aluksi ihan perusharjoitus: koiralle on tehty ensin markkeeraus (1) ja kun koira palauttaa markkeerausta, markkeerauspaikkaan laitetaan ohjaus, jonka koira saa hakea (2).

markk_linja

Toinen perusharjoitus: laitetaan 1-n damia yhteen paikkaan, jonne koira ohjataan ensin lähempää (1) ja sitten siirrytään vaihe vaiheelta kauemmaksi (2, 3).

damit kasassa_pidennetään matkaa

Damit ympyrän kehällä: laitetaan damit ympyrän kehälle ja mennään itse kehän keskelle. Lähetetään koira vaihtelevasti ohjaajan haluamalle damille ympyrän kehälle.

damit ympyrän kehällä

Viedään dameja kasaan ja otetaan koiran kanssa kasan läheltä yksi dami pois (1). Siirrytään koiran kanssa kaartaen kauemmaksi ja ohjataan koira sieltä linjaa pitkin kasalle. Koiran pitää mennä linjan alkumatka ilman jälkeä, lopussa 1. damin hakureitti tukee koiran linjaa.

damit kasassa_kierretään hakemaan

Viedään dameja kasaan (1) ja siirrytään ko. paikasta kaartaen lähetyspaikkaan, josta koira lähetetään linjalle ilman jäljen tukea (2).

damit kasassa kierretään_0

Laitetaan damit kasaan ja näytetään koiralle lähetyspaikassa jonkin verran lähetystä kohti dameja (1, esim. ohjaaja kävelee kohti dameja tai koiran kanssa käydään kävelemässä pätkä kohti dameja). Palataan lähetyspaikkaan ja lähetetään koira linjalle (2).

damit kasassa_alun näyttö

Viedään dameja selkeään tai merkittyyn paikkaan ja lähetetään koira ensin läheltä kohti damikasaa ja sitten pidennetään matkaa ko. suunnassa. damit kasassa_eri suunnista linja
Sama harjoitus, mutta lähetetään koira yhden kerran / lähetyspaikka / suunta.
damit kasassa_eri suunnista linja_kerran
Tehdään selkeään tai merkittyyn paikkaan damikasa, jonne koira lähetetään ensin melko läheltä (1). Siirrytään hieman ja lähetetään koira hieman kauempaa kasalle (2). Jatketaan samalla tavalla haluttu toistomäärä.
damit keskellä kasassa_matka pitenee
Tehdään dameista tasainen rivi (damien välimatka vaihtelee koiran tason mukaan) ja lähetetään koira aluksi hyvin läheltä damia (1). Matkaa damille pidennetään vähitellen.

damit rivissä_pidennetään matkaa

Tehdään dameista vino rivi. Lähetetään koira ensin lyhyt matka eteen (1). Ohjaaja ja koira pysyvät koko ajan samalla lähetyslinjalla, damit siirtyvät kauemmaksi.
damit vinossa linjassaTehdään dameista rivi (damien välinen etäisyys voi olla lyhyt) ja valitaan satunnaisesti, minkä damin koira rivistä hakee. Ohjaaja ja koira siirtyvät rivissä haettavan damin kohdalle.

damit rivissä_otetaan vaihtelevasti

Damit rivissä (damien välinen etäisyys voi olla lyhyt). Otetaan ohjaajan haluamalla tavalla damit vinosti rivistä pois (mutta ohjaaja kääntää aina rintamasuunnan selkeästi kohti haettavaa damia).

damit rivi vino linja

Siinä muutama treeni, joista osa voi olla järkeviä ja osa ei. Mutta jos tekisin kaikenlaisia, monenlaisia, niin pakkohan koirien on jossain vaiheessa tajuta, mitä eteen tarkoittaa.  Treenattavaa kyllä riittää, kun näistä alkaa tehdä erilaisia yhdistelmiä vielä häiriöiden kanssa jne.
Kategoria(t): Nome Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Eteen eli linjatreenejä

  1. Mari sanoo:

    Näitä sun nome-juttuja on mielenkiintoista lukea. Ei sillä että ymmärtäisin mitään nomesta, mutta huomaa että joudut pähkäilemään samantyyppisten asioiden kanssa kuin itse toisessa rodunomaisessa lajissa. Ennen kaikkea se että kun koiralla on oma ajatus siitä miten homma hoituu, mutta me ihmiset halutaan sen tekevän jonkin tietyn säännön pohjalta tietynlaista hommaa.

    Yksi variaatio mikä itselle tuli mieleen harjoituksiin, oli damit jonossa. Koira lähetetään noutamaan ensimmäinen dami (lähellä). Sitten samasta paikasta seuraavaksi kauempana oleva dami jne. Eli rakennetaan sille mielikuvaa että siellä edessäpäin on aina lisää noudettavaa ja jos ei löydy niin kannattaa jatkaa suoraa linjaa, kyllä se sieltä joskus tulee vastaan. Olen joskus tehnyt tällaisia harjoituksia haussa pistojen suoruuden ja pituuden treenaamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*