Hellevin sairastelua

Hellevin sairastelu on pitkä ja monimutkainen kokonaisuus, mutta tässäpä siitä jonkinlaista koontia. Hellevi alkoi mielestäni juoda enemmän joskus talvella – en muista tarkkaan. Lisäksi kennelillä hoidossa ollessa tuli kommenttia talvella, että juomakuppi on aina tyhjä. Mitään muuta erityistä ei ollut, Hellevihän on aina normielämässä ollut rauhallinen ja tasainen, samoin harrastuksissa pääasiassa sellainen. Viime kesänä uusi outous oli merkkailu, pissaili innokkaasti esim. leirillä Jipon pissojen päälle ja muutenkin merkkailuintoa oli joskus, mutta ei mitään muuta pissaongelmaa. Käytin Hellevin kuitenkin perustarkastuksessa maaliskuussa, jolloin tehtiin pissanäytteestä stix – ei ongelmia eikä muutenkaan.
Allin tultua Hellevi oli sille aika tyly ja myös murahteli Allille satunnaisesti, jos Alli tuli liian lähelle. Toisaalta sitten myös leikki sen kanssa, vaihtelevaa käytöstä. Sitten huhtikuun alussa Hellevi perusinnokkaan metsälenkin jälkeen ontui voimakkaasti oikeaa etustaan. Käytin Hellevin lääkärillä ja taivuttelussa oli jäykkä ranteesta -> sai kipulääkekuurin ja lepoa ohjeeksi. Se auttoikin jonkin verran, mutta sitten ontumista oli taas hieman. Varasin Helleville sitten ajan perusteellisempaan tutkimukseen, vaikka vähän mietitytti (luulosairautta vai mitä…).
Tutkittaessa 6.5. Hellevi reagoi selvästi etujalkojen taivutteluun ja hauisjänteeseen (oikealta). Kuvauksissa ilmeni nivelrikkoa ranteessa/ranteissa, mutta ei muuta luusto-ongelmaa (selkä, kyynärpäät, olat). Hellevi sai kortisonia jänteeseen ja lisäksi Cartropheniä piikitettäväksi (+ lepoa). Tilanne helpottuikin hetkellisesti, mutta toukokuun lopussa ontuminen tuli takaisin eikä helpottanut kipulääkkeellä. Parissa päivässä Hellevi meni todella huonoon kuntoon myös mieleltään eikä meinannut päästä makuulta ylös. Lisäksi ranteet turposivat ja olivat selvästi kipeät. Kiikutin Hellevin päivystykseen tästä pelästyneenä, epäilin luusyöpää tms.
Tutkittaessa 21.5. Hellevi arkoi taivuttelua ja vasen ranne oli nyt huonompi. Hellevi kuvattiin uusiksi etuosasta, nivelrikkoa oli, mutta ei muuta (luusyöpää). Diagnoosiksi tuli reumatyyppinen artroosi ja lääkitykseksi kortisonia 25 mg / päivä. Se auttoi, Hellevi pääsi jaloilleen, mutta vain hetkellisesti (reagoi myös takaosan heikkoudella, mutta etujalat olivat pahimmat). Lisäksi annostusta (itsenäisesti) hieman, koska aina kortisonin antamisen jälkeen Hellevi oli parempi. Ja taas mentiin uudelleen lääkäriin (koska tilanne ei selvästi parantunut), tehtiin perustutkimus ja verikokeita 23.5. Tuloksia odotellessa Hellevin tilanne meni taas huonommaksi, pelkkä jalan hipaisu sai vinkumista aikaan eikä Hellevi halunnut liikkua ollenkaan (muutenkin oli täysin passiivinen).
Ja taas jälleen mentiin lääkäriin 25.5., koska Hellevi oli niin kipeä. Siellä sama juttu, jalkoja ei voinut taivuttaa ollenkaan ja kipua oli. Kuvattiin taas (sisäelinosasto) ja oikeasta rannenivelestä otettiin näyte. Tulehdusarvot olivat tässä vaiheessa pilvissä ja muutenkin verikokeissa oli hieman sanomista. Tässä vaiheessa olin jo tutkinut nettiä ja päätynyt reuman kautta siihen, että kyse voisi olla jonkinlaisesta autoimmuunisairaudesta, moniniveltulehdus tms. immuunivälitteinen artriitti. Saatiin pitkä antibioottikuuri ja kortisoni nostettiin yhteensä 80 mg / päivä. Lisäksi edelleen annoin lisäravinteita (Nutrolin Nivel, sinkki, B-vitamiini, ja lisäksi Antepsin sekä MHB). Kova kortisoniannostus aiheutti sisälle pissaamista, valtavaa janoa ja suunnatonta ahneutta.
Tämä helpotti tilannetta selvästi. Aikaa tosin meni hetki, esim. 100m lenkki oli aluksi liian suuri ponnistus, mutta vähitellen liikkuminen parani. Mentiin ottamaan kontrolliverikokeet kesäkuun alussa, joissa tulehdusarvot olivat edelleen korkeat, mutta tilanne oli muutoin parempi Hellevin kunnonkin kannalta. Ikävä yllätys sitten oli maksa-arvojen voimakas nousu mitta-asteikon yläpuolelle. Näihin liittyen taas uusi ell-käynti oli edessä heti 3.6. Hellevin maha ultrattiin ja otettiin uudet verikokeet. Maksa oli laajentunut ja siellä oli jotain kiteytymää, sappirakko varsinkin oli reagoinut ja siellä jotain tiivistymää tms. Diagnoosina kolangiohepatiitti (sappi- ja maksatulehdus), lääkityksenä maksatulehdukseen Adursal, ruuaksi Hepatic ja vielä Samyliniä.
Maksa-arvojen kontrollikokeet otettiin 23.6., tilanne edelleen sama eli arvot huimat. Hellevin vointi oli kuitenkin koko ajan parantunut, ulkoilu alkoi onnistua ja koko ajan pitempää kävelylenkkiä pystyi tekemään. Vähän ”treenaamistakin” tuli mukaan ohjelmaan, kevyttä sellaista, mutta koko ajan rasitusta hieman lisäten. Kovien maksa-arvojen takia Hellevi joutui kortisonista ”katkolle” pariksi päiväksi ja tutkittiin kilpirauhasarvot sekä tehtiin ACHT-testi (Cushing/Addison). Kilppareissa T4 oli alle viitearvojen, mutta muut ok eli oletettavasti tätä ongelmaa ei ollut (toisaalta kortisoni vaikuttaa tähän ja Hellevillä on ollut kilppariin vivahtavia oireita sekä aikaisemmassa kilpparitestissä arvot olivat hieman matalat). Cushinigia tai Addisonia ei ollut testin mukaan.
Tällä hetkellä Hellevi on reipas, toki edelleen juo ja pissaa paljon, ahneus on ihan mahdotonta sekä on tuhnuinen ja pöhöttynyt, sellainen vanhan koiran näköinen. Mutta reipas, on uinut ja puuhastellut liki normaalisti (toki kevyesti kaikkea). Kortisoni on nyt liki parin kuukauden syöttämisen jälkeen pudonnut siten, että se on 40mg päivässä. Tästä sitä on tavoitteena laskea lisää tilanteen mukaan. Maksa-arvoja otetaan piakkoin uusiksi sekä maksa ultrataan ja katsotaan, mikä siellä on tilanne. Jokin outo kuvio meillä siis on edelleen menossa, jotain autoimmuunipuolen häiriötä tämä kaikki kuitenkin mitä ilmeisimmin on. Mutta tarkalleen ottaen mitä – se on hieman arvoitus, mitkä kaikki oireet ja asiat kuuluvat tähän. Pitemmän aikaa tätä ongelmaa on kuitenkin ollut, kevään ontuminen ja lopulta liikkumattomuus oli merkittävin asia, josta vyyhti lähti sitten purkautumaan.

hellevi pää1

Kategoria(t): Omat koirat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Hellevin sairastelua

 1. Robertpoine sanoo:

  искусственное вертикальное озеленение – фитодизайн интерьера, ландшафт в интерьере.

 2. WilliamRuink sanoo:

  проектная фирма – проектная документация, дизайн квартир киев.

 3. MashaVolkova sanoo:

  Нужны деньги, а работы нет? Тогда работа вебкам модели – это работа для продвинутых, смелых и неординарных людей. Работая в этой сфере Вы получите для себя: свободу, финансовую независимость, возможность профессионального развития, прозрачную система оплаты от известнейших вебкам сайтов. Во всем мире уже сотни тысяч девушек попробовали себя в вебкам работе и многие зарабатывают большие деньги. Работай на себя, а не на студию – прочти инструкции на нашем сайте и вступай в мир вебкам.

 4. RobertTonna sanoo:

  город гомель – город гомель, чат без регистрации.

 5. Gordonnom sanoo:

  Intraday Double Up Bets – Boundary Bets, Bet On Markets.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*