Häiriöharjoitukset – millaisia ja miksi?

Tokossa tulee ja menee erilaisia trendejä. Joskus muotia oli käsikosketus, sitä ennen temputtaminen liikkeiden välillä, aikoinaan taaksepalkitseminen, sitten pomppupysähtymiset jne. Nämä ovat hyödyllisiä uutuuksia, jotka parhaimmillaan tehostavat ja monipuolistavat harjoittelua. Häiriöharjoitukset ovat aina olleet osa harjoittelua, mutta niistäkin on erilaisia uusia juttuja, joita kaikki haluavat kokeilla (kun sellaisen näkee esim. youtubessa). Mitä erikoisempi treeni, sitä suositumpi se on. Mikä idea näissä sitten on, miksi tehdä niitä ja millaisia?
Olemassa on epätodennäköisiä häiriöitä ja todennäköisiä häiriöitä.
Epätodennäköisiä häiriöitä ovat sellaiset häiriöt, joita ei kokeessa koskaan tule eteen. Tällaisia ovat esim.
– leluja, ihmisiä tai koiria ym. luoksetulo-, ruutu- tai merkinkierron matkan varrella
– ruutuun lähettäminen siten, että ihan sen takana on ihmisiä, koiria, leluja tms.
– koira seuraa ja ihmiset kulkevat koirakon edessä, tiellä tai kutsuvat koiraa, houkuttelevat sitä leluilla ym.
– paikallaolossa ihmiset yrittävät häiriköidä koiraa nousemaan tai menemään maahan
– tunnarit ovat hyvin lähellä toisiaan, jopa kiinni toisissaan tai kasassa
– kaukokäskyissä koiran vieressä on ihmisiä tekemässä ”kaukokäskyjä” tai muulla tavoin häiritsevät koiraa
– koiran seuratessa sen editse, sivulla tms. heitellään leluja tai ruokaa
Todennäköisiä häiriötä ovat sellaiset häiriöt, joita voi tulla kokeessa eteen, esim.
– paikallaolossa koiran vierestä lähtee koira liikkeelle
– paikallaolossa koiran edessä tai takana juoksee koira
– koiraa seurautetaan kohti ihmisiä
– joku pudottaa koiran työskennellessä vihkon, noutoesineen tms.
– ihmisiä kulkee lähellä koiraa tai koiran editse sen seuratessa
– koiran työskennellessä sen lähellä koirat leikkivät tai niille heitellään palloa
– hiljaiseen halliin tulee joku haukkuvan koiran kanssa sisälle, kun koirat ovat paikallaolossa
– koira lähtetään merkittömälle merkille, mutta koiran linjasta katsottuna viistosti edessä jossain on noutoesineitä tai merkkejä
Lisäksi voidaan tehdä keskittymistä lisääviä harjoituksia, jotka sinänsä eivät ole häiriöharjoituksia, mutta joissa koiralle tulee eteen häiriöitä. Näitä ovat ns. temppuradat (erilaisia tehtäviä vähän rally-tokon tapaan peräkkäin) ja katrillit (useampi koira tekee yhtä aikaa jotain tokojuttuja, esim. ohjatusti rivissä tai vastakkain vaikka luoksetuloja tai ruutuunmenoja). Koirat voivat myös työskennellä kentällä /hallissa yhtä aikaa eli tekevät normaalia treeniä, jossa tulee luontaisesti häiriötä muista paikallaolevista koirista ja ihmisistä. Kokeenomaiset häiriöharjoitukset tähtäävät niihin häiriöihin, joita kokeessa erityisen todennäköisesti tulee eteen. Näissä on mukana tuomari ja LO, kehänauha, koetoimitsijat, yleisö ja yleisön koirat. Näissä simuloidaan koetilanteen häiriöitä, jotka voivat olla todennäköisiä ja/tai epätodennäköisiä. Esim. koirakko siirtyy kehässä paikasta A paikkaan B ja tällöin tuomari pudottaa kädessään olevan numeroviuhkan maahan koiran eteen -> koiran keskittyminen häiriintyy hetkellisesti ja sen tulisi nopeasti siirtää huomionsa takaisin ohjaajaan.
Häiriöinä voivat toimia (suluissa esimerkkiliike, jossa on mukana häiriöharjoitus tai esimerkki häiriöharjoituksesta)
– ihmiset (paikallaolossa LO kiertää koiria)
– koirat (EVL:n paikallaolo + luoksetulo)
– muut eläimet (linturikkaalla paikalla harjoittelu)
– lelut (leluja heitellään, kun koira tekee kaukokäskyjä)
– ruoka (makupaloja koiran edessä sen tehdessä kaukokäskyjä)
– noutoesineet (noutoesineitä maassa koiran tehdessä jättöliikkeitä)
– hyppyesteet (kiertonouto)
– muut esineet (kehätarvikkeet merkittömän merkin takana)
– äänet (ihmiset puhuvat äänekkäästi koiran takana sen ollessa paikallaolossa)
– hajut (nartunhaju uroksen edessä paikallaolossa)
– erilaiset paikat (koulun piha / marketin piha / parkkihalli / maneesi)
– erilaiset alustat (nurmi / hiekka / mattopohja)
Häiriöharjoitusten tavoitteena on lisätä koiran keskittymistä ohjaajaan sekä opettaa koiraa toimimaan monenlaisissa olosuhteissa. Tavoitteena on saada koiraa olemaan reagoimatta muiden käskyihin, olemaan reagoimatta yllättäviin tilanteisiin, kuuntelemaan ohjaajaa paremmin, pitämään parempaa kontaktia tai kuuntelemaan käskyjä paremmin. Häiriöillä koiraa myös valmennetaan koetilanteisiin (todennäköiset häiriöt). Niille koirille, joille esim. EVL:n liikkeet ovat (liian) helppoja tarjoavat häiriöharjoitukset uusia haasteita, joka nostaa koiran mielenkiintoa liikkeitä kohtaan ja estää ennakoimista.
Jos häiriöharjoitus on liian vaikea, monimutkainen tai sisältää sellaisia asioita, joita koira pelkää, ei niistä ole koiralle hyötyä. Samoin jos koira ei osaa niitä asioita, joita häiriöharjoituksissa tulee esille, ei häiriöistä ole hyötyä (esim. koira seuraa huonosti -> seuraamishäiriöharjoituksesta ei hyötyä). Jos koiraa stressaantuu häiriötreeneissä liikaa, pitää niitä helpottaa, koiraa palkita pienestäkin onnistumisesta ja häiriöitä lieventää. Yleensäkin häiriöt kannattaa koiralle esitellä vähitellen voimistuvina eikä rysäyttää niitä kerralla täydellä voimakkuudella. Kokeeseen tähtäävien koirien kanssa pitää tehdä todennäköisiä häiriötä ja ne pärjäävät ilman epätodennäköisiä häiriötä (panostus treeneissä siis todennäköisissä häiriöissä). Muut harjoitukset ovat sitten vaihtelua normaaliin harjoitteluun ja vahvistavat onnistuneina koiran osaamista ja oppimista.
Kategoria(t): Toko Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*