Älä vertaile

Edelliseen mentaalivalmennusartikkeliin liittyen juttelimme Hansun kanssa treenaamisesta, koirista, niiden erilaisuudesta ym. Ja tähän liittyen se, miten ensimmäisten koirien kohdalla ei ollut kovin paljon vertailukohteita. Oli vain se oma koira, jonka kanssa aloitti harrastamisen, ei ollut mitään suurempia tavoitteita ja oli aika lailla iloinen kaikesta, mitä koira teki ja mitä se oppi. Minkki oli eka kisakoirani, sen kanssa edettiin vähitellen ”vahingossa” eteenpäin. Elvi oli jo sitten tavoitteellisemmin otettu, mutta senkin kanssa eteneminen oli enemmän kokeilua ja sattumaa, jollain tapaa kuitenkin paineetonta. Toki harmitti Elvin rauhallisuus ja Elviä vertasi sähäkämpiin kavereihin, mutta siitä huolimatta sen kanssa pystyi etenemään pitkällekin (vaatimukset kun eivät olleet silloin nopeuden suhteen niin kovia).

Masu oli sitten se murheenkryyni, joka ”pilasi” tulevia koiria. Tai itse asiassa kyse oli mielikuvasta Masusta, joka oli Selman aikaan todellinen, mutta myöhemmin vain muistikuva eikä sellaisenaan luotettava. Masussa olin tyytyväinen sen työskentelytapaan ja asenteeseen, vaikka ongelmiakin oli (esim. agilityssä…). Mutta en verrannut Masua kuin hyvässä mielessä Elviin, lähinnä vertailu oli sitä, missä Masu oli parempi. Selma oli sitten ensimmäinen koira, joka joutui vertailun ”uhriksi”. Ja siitä se sitten lähti, vertailua Masuun ja vertailua muihin koiriin.

Mitä olen nyt oppinut? ÄLÄ VERTAILE! Ainakaan siten, että verrokki on ”väärä” (eri rotu, täysin erirakenteinen koira tms.) eikä negatiivisessa mielessä. Informaatiomielessä voi vertailla, mutta silloin pitää etsiä kohtia, joita voi kehittää eikä voivotella koiran ”huonoutta” muihin nähden. Tuolloin edistyminen on tuhoontuomittua, koska ei ole mitään mahdollisuutta (omassa mielessä) muuttaa tilannetta. Aina on olemassa joku, joka on joskus jossain parempi, joten siinäkin mielessä vertailu on turhaa – muita ei voi muuttaa. Energian kuluttaminen sellaiseen, mitä ei voi muuttaa (muut), on turhaa.

Tästä eteenpäin siis en vertaile (turhaan) koiria ja niiden suorituksia toisiin koiriin. Vertailukohtana on yksilö ja sen kyvyt toimia, kehittyminen itseensä nähden. Helpottaa elämää, kun jättää vertailuajatuksia vähemmälle.

Ja näin jälkikäteen: Masulla oli hyvä asenne ja tykkäsin luonteesta, mutta kyllähän teknisessä osaamisessa oli puutteita. Mutta sinä aikana niillä menetelmillä mentiin tietyllä tapaa, nyt ollaan tarkempia (ja omatkin koirani teknisesti parempia).

Masun treenejä nuorena koirana: https://youtu.be/WDPpD8F5Fnk
Masun PM-tokot -02:  https://www.youtube.com/watch?v=HzWkHzVhBe4 ja https://www.youtube.com/watch?v=EXSLMbvDTz8

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*