Merkin kiertämisen ”tekniikka”

Merkin kiertäminen tehdään tokossa avoimessa luokassa (pelkkä kiertäminen, matkaa merkille 10m) ja erikoisvoittajaluokassa (ns. kiertohyppynouto, jossa matkaa merkille on 20m ja matkan varrella koiran mennä hyppyesteiden ja noutoesineiden välistä, esim. https://www.youtube.com/watch?v=TpdvGuWkxmQ) . Kiertäminen ei ole kovinkaan vaikea opettaa, mutta pelkästään se ei riitä. Koiran toivotaan kiertävän merkin suoraviivaisesti ja ripeästi.

AVO: ”Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä, koiran tempoa ja suoraviivaista liikkumista. Sillä, miltä etäisyydeltä koira kiertää merkin, on merkitystä arvosanaan, mutta arviossa on otettava huomioon koiran koko ja tempo.” ja ”Kun koiran tempoa arvostellaan, tulee rodunomaisuus ottaa huomioon.”

EVL: ”Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä ja ohjausta, koiran nopeutta ja lyhyitä reitinvalintoja. Koiran pitää juosta riittävän nopeasti, vähintään reipasta ravia ja säilyttää nopeus liikkeen eri vaiheissa. Koiran liikkumisnopeuden arvostelussa on otettava huomioon koiran rotu.”

Rotu on otettu huomioon nopeusvaatimuksissa ja ravikin on mainittu (mutta se ei ole välttämättä ihanne…). Kiertäminen on epäilemättä vauhtiliike (vrt. esim. kaukokäskyt), mikä toki vaikuttaa kouluttamiseen ja arvosteluun. Pelkkä vauhdikas kiertäminen ei kuitenkaan riitä, vaan suoraviivaisuuskin on tavoite (ts. koira liikkuu merkille ja sieltä takaisin riittävän suoria linjoja pitkin). Moni koirista tekee kiertämisen kaartamalla, joko ennen merkkiä tai merkin jälkeen, jotta koira voi säilyttää nopeutensa. Vähän samaa näkee noudossa: koira ottaa kapulan kovalla vauhdilla ja jatkaa samalla vauhdilla kohti ohjaajaa tehden samalla kaarroksen (ei siis ottovaiheessa käänny kohti ohjaajaa).

Tämä taktiikka (säilytetään vauhti koko ajan) voi olla koulutusvirhe: on kannustettu koiraa aina nopeampaan suoritukseen eikä koira pysty nopeuttamaan toimintaansa kuin kaartamalla (kun koira ei vielä osaa kääntyä kovasta vauhdista). Se voi liittyä koiran rakenteeseen (jäykkyys tms.) tai se on muodostunut koiralle tavaksi (kaartaminen helpottaa kiertämistä).

Parempi tapa suoraviivaisuuden kannalta olisi se, että koira ei koko ajan kaahaa samaa tahtia, vaan ikään kuin menee merkin taakse kääntymään ja siten sen ei tarvitse kaartaa.

Omalla kohdallani Margella on kaartamisongelma: kaartaminen tapahtuu merkin kiertämisen jälkeen. Aluksi en kiinnittänyt siihen mitään huomiota, koska oli kova työ saada Marge kiertämään ja pitämään sitä hauskana. Matkan ja vauhdin kasvaessa alkoi kaartaminen lisääntyä. Sen estämiseksi olen kokeillut monia tapoja:
– kosketusalusta ennen merkkiä -> sen kautta merkille ja sieltä pois (ei toiminut, koska jumittui siihen, ollaan käytetty sitä enemmän pysähtymiseksi)
– este merkin oikealla puolella (esim. seinä, penkki) -> toimii kun este on paikalla ja hetken sen jälkeen
– verkko-ohjuri kiertämisen aikana -> hämmentyi, koska niitä on käytetty pujottelussa
– ohjurit merkin sivuilla -> kiertää helposti niitä, jos on etäisyyttä ja vauhtia
– lelu merkin takana -> pysähtyy ja kääntyy paremmin
– kosketusalusta merkin takana -> toimii kohtalaisesti, joskus pysähtyy sinne
– palkkio merkistä katsottuna vasemmalla puolella, vapautus sinne heti kierron jälkeen -> parantaa kiertämistä
– palkkio heti kiertämisen jälkeen koiran eteen melkein merkille asti -> hidastaa kiertämistä jonkin verran, tiivistää myös
– tuplakierrot -> ei isompaa merkitystä
– läheltä kiertämiset -> tiiviimpi ja suorempi kiertäminen

Monenlaisia konsteja siis on kokeiltu ja jos näitä olisi tehnyt säännöllisesti (+ ilman muita merkityksiä, joita kikkoihin liittyy), olisi varmaan lähes jokaisesta apua. Suurin ongelma kuitenkin on kiertämisen tekniikka ts. Marge haluaa aina tehdä kierron vauhdin säilyttäen (= kaartaen), jolloin se ei pysty kääntymään nopeasti (kuten ei agilityssäkään käänny). Täten tekniikka pitäisi muuttaa ”mene merkin taakse pisteelle, josta käännyt takaisin kohti minua” -kiertämiseksi. Tähän paras konsti tuntuu olevan kosketusalusta merkin takana (ja satunnaisesti lelu), koska muiden kanssa Marge tuntuu vain jatkavan kaartamista.

Allin tekniikka on erilainen (0petettu eri tavalla heti nuorena) ja Alli on valinnut kiertämisen oikealta puolelta (vaikka se on opetettu kiertämään ensin vasemmalta). Alli hidastaa vauhtia hieman merkin takana, mikä antaa sille mahdollisuuden kiertää merkki tiiviisti ja suoraviivaisemmin. Treeneissä teen sen kanssa molempien puolien kiertämistä tasapainon vuoksi, koska kiertäminen on fyysisesti rankkaa (etenkin nuorelle koiralle). Kiertämisessä pitääkin olla koko ajan hieman varovainen, ettei kierrätä liikaa ja rasita koiraa toispuoleisesti (mihin olen sortunut varmaan opettamisen alkuaikoina Margen kanssa, koska liike oli meille kovin vaikea).

Tässä video kiertämistreeneistä, joissa testaan Margelle lelua ja kosketusalustaa merkin takana – näitä varmaan tulen käyttämään nyt.

Kategoria(t): Toko Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*