Nomemietteitä – itsehillintää ja toistoja

Näin Allin nome-bebyytin tunnelmissa mietin jo tulevaisuutta ja jatkoa koulutuksen kannalta: mitä olen tehnyt Allin kanssa eri tavalla kuin aikaisemmin ja mitä aion tehdä eri tavalla jatkossakin. Sekä minkä asioiden ajattelen olevan tärkeitä nomen kouluttamisen kannalta. Ja mitä enemmän näitä asioita pystyy opettamaan operantisti ts. koira ”haluaa” tehdä ne, sitä varmemmin oletan koiran opetettuja asioita noudattavan.

Luopuminen

Luopuminen on ehkä se asia, joka nomessa on ollut minulla koulutuksen heikkous. Jos koira ei luovu haluamastaan, on sen ohjaaminen hankalaa. Esim. heitetään markkeeraus, joka jää muistiin. Koiran pitää muistaa heitto, mutta se ei pääse heti hakemaan sitä ts. koiran pitää luopua siitä saadakseen noutaa sen. Tätä en ole opettanut kunnolla aikaisemmin, en johdonmukaisesti nuoresta lähtien. Alkuopetus menee makupalan luopumisella (ei sama asia kuin kontakti, vaan kun namia ei oteta, niin sen saa). Sitten maahanlaitettu dami, sitten heitetty dami jne. Jätä-käsky näissä mukana kertomassa sitä, että ”ei vielä, mutta kohta” (tarvitaan ehkä nomessa joskus). Kun et hingi damille, saat hakea sen. Ei suurempia käskytyksiä, vaan koiran pitää itse malttaa ja sitten se saa noutaa.

Luopuminen asioista, dameista jne. tapahtuu koiran valinnan kautta – jos lopetat hinkuamisen, saat noutaa. Jos et, et saa noutaa. Tämä puolestaan kasvattaa itsehillintää ja keskittymistä (eli asioita, jotka flateilla ovat usein heikkoja). Aluksi helpot treenit (vaikka laitetaan nami paikallaistuvan koiran eteen ja kun koira istuu, se saa ottaa namin/nami annetaan kädestä tai kädessä olevalla namilla houkutellaan koiraa istuvasta asennosta pois ja kun se ei liiku, se saa namin).

Seuraaminen

Seuraaminenkin on ollut minulle hankala pala nomea, koska toko-seuraaminen on niin erilaista kuin nome-seuraaminen enkä harjoittele nome-seuraamista ellei ole pakko. Nome-seuraaminen on ehkä helpointa opettaa lähelle hakeutumisen kautta, jota siirretään aina vain hankalimpiin ympäristöihin ja loppujen lopuksi maastoon. Taas haetaan koiran omaa halua pysyä ohjaajan lähellä ja tästä muodostetaan halutunlainen seuraaminen (+ käskysana, oikea paikka jne.).

Kun koira alkaa kivasti pysyä ohjaajan lähellä, lisätään tähän luopuminen. Heitetään dami – seurauttaminen – kun koira seuraa hyvin, pysähtyminen ja koira saa noutaa. Eli nouto seuraa aina asiallista seuraamista. Jos koira seuraa huonosti, mennään noudettavasta asiasta kauemmaksi eli palkkion mahdollisuus pienenee. Kun koira korjaa seuraamispaikkaa -> siirrytään lähemmäksi noudettavaa + koira saa noudon. Ja toki tähän voi yhdistää namilla palkkaamisen (vaikka koirat eivät aina noutamisen yhteydessä niitä haluakaan).

Paikallaolo ja rauhoittuminen

Nämä kaksi liittyvät luopumiseen. Paikallaoloa voi opettaa luopumisen kautta: koira paikalleen, nami esille ja sillä houkuttelua. Kun koira pysyy paikoillaan -> palkka koiralle. Tässä ajan pidentämistä ts. houkutin on pitempään esillä ennen palkitsemista sekä etäisyyden kasvattamista. Taas vaaditaan koiralta itsehillintää, koska se saa palkkion vain kun se ei yritä saada sitä. Houkutin vaihdetaan damiin, damin maahanlaittamiseen, heittoon jne.

Rauhoittumisen tarjoaminen erilaisissa tilanteissa on myös osa malttia. Koiran pitää oppia olemaan tekemättä yhtään mitään – ei helppoa. Tätä voi treenata siten, että on itse paikallaan ja palkitsee koiraa, kun sekin on aloillaan (esim. istuu tai makaa). Koiran ei tarvitse pitää kontaktia, vaan se vain on paikoillaan ja palkkioita tulee. Vähitellen koira alkaa tarjota tätä toimintaa ohjaajan ollessa aloillaan. Tilanteeseen liitetään käsky, vaikka ohjaajan paikoillaan oleminen on myös merkki rauhoittumisesta. Käskyä voi (ja pitää) käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa koira ei tarjoa paikallaoloa (esim. koetilanteessa passissa olo). Koiraa palkitaan satunnaisesti sen ollessa paikalla. Vähitellen tämä siirretään treenitilanteisiin (esim. muut tekevät hommia ja oma koira on aloillaan saaden palkkaa) jne.

Räväkkä toiminta

Jotta hommasta ei tulisi ”laamailua” (= kammotus etenkin tokoilijalle), palkkaus ja toiminta itsessään saa olla reipasta ja räväkkää, ainakin välillä. Tarkoitus ei ole saada aikana passiivista istuskelijaa, vaan koira, joka tekee reippaasti ja sitten rauhoittuu. Tätä voi harjoitella esim. siten, että koiraa innostetaan leikillä, heitellään lelua tai koira saa saalistaa lelua. Sitten koira käsketään istumaan ja sen pitää istua rauhallisesti, jotta leikki jatkuisi. Koira oppii vähitellen säätelemään vireystilaansa nopeasta ja kiihkeästä rauhalliseen. Aluksi tätä tehdään neutraalissa paikassa ja siten, ettei koira ole liian kiihkeä (koska silloin se ei opi). Kun koira oppii jutun idean, lisätään kiihkeyden astetta kunnes koira pystyy innokkaankin leikin tiimellyksessä rauhoittumaan ja taas innostumaan (eli aivan kuten kokeessakin).

Pillikuuliaisuus

Pillin suhteen luotan toistoihin. Jos ja kun pilliä käyttää säännöllisesti palkkioilla vahvistettuna, olisi outoa, jos koira ei koetilanteessa reagoisi siihen _mitenkään_. Joten pillityksiä säännöllisesti arjessa palkittuna voisi olla tie pillikuuliaisuuteen. Ja treeneissä toki palkkioita pillin tottelemisesta – joko pillityksen avulla löytää damin, saa heiton, palkkion ohjaajalta jne. eli tapahtuu jotain koiralle merkityksellistä. 365-haaste auttaa asiasa ts. jos joka päivä pillittää pysähtymispillityksen ja luoksetulon (+ palkitsee niistä), voisi olettaa, että pillitys on iskostunut koiralle refleksinomaiseksi toiminnaksi. Kun lisäksi palkkaa koiraa treeneissä 1-5 pillityksen jälkeen (riippuen treenistä), niin pillin äänestä tulee koiralle positiivinen mielleyhtymä ja silloin koiran olettaisi noudattavan pilliä, jos se pillin äänen kuulee.

Yhteenveto

Nome on tasapainoilua itsehillinnän ja tekemisen suhteen. Jos koira haluaa hillitä itsensä, malttaa odottaa, koska vain sitä kautta koira saa tehdä jotain mukavaa, nomekin on hieman helpompaa kuin jos käskyttämisellä hillitsee koiraa. Talven tavoitteena on…

a) lisätä koirien pillikuuliaisuutta (ts. ehdollistaa pillittäminen riittävillä ja säännöllisillä toistoilla)
b) kasvattaa itsehillintää luopumisen kautta erilaisissa tilanteissa (esim. noutaminen, paikallaolo, ohjaus) ja tätä kautta tehtäviin keskittymistä
c) harjoitella seuraamista erilaisissa maastoissa

Tästä siis jatketaan harjoittelua:

Kategoria(t): Nome Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*