* TAUSTAANI *
 

 

Näiden sivujen takana on Piritta eli Pipa Pärssinen, oululais-kannuslainen koiraharrastaja ja kennellinjan opettaja. Opiskelutaustaltani olen FM, luonnonmaantiede (OY), sivuaineet ympäristönsuojelu ja biologia. Olen myös auskultoinut maantiedon ja biologian opettajaksi. Lisäksi olen ympäristösuunnittelija (OAMK) ja siinä sivussa tutkinut hieman luontoinventointia. Myöhemmin opiskeluihin on kuulunut näyttötutkintomestarin koulutus sekä opinto-ohjaajaksi valmistuminen (JAMK).

Koiraharrastukseni alkoi varsinaisesti lukioaikana, vaikka meillä kotona olikin ollut sitä ennen koiria (labradori Jenni ja cockeri Minkki). Harrastus kasvoi vähitellen, samoin mukaan tuli uusia koiria. Kiinnostus koiriin johti myös työpaikkaan Kannuksessa maaseutuopistolla kennellinjalla, jossa opetan sekä teoriaa että käytäntöä kennelaineissa. Työn ja muun kiinnostuksen ansiosta (tai takia) nämäkin sivut ovat saaneet alkunsa ja koko ajan yritän päivittää niitä muun toiminnan ohessa.

Koiraharrastuksen alkaminen - toko ja agility

Oma koiraharrastukseni alkoi agilityn myötä Kemissä (KSPK) cockeri Minkin kanssa. Minkki ehti kilpailla 3-luokkaan asti, kuitenkin ilman suurempaa menestystä. TOKO-harrastukseni alkoi jo Minkin kanssa, mutta varsinaisesti koirien kanssa harrastamisesta innostuin flatti Elvin kanssa; toko, agility, mejä ja nome. Noutajapuolen lajien pariin päädyin Oulun Seudun Noutajien koulutuksissa. Elvin kanssa kävin tokoilemassa epäsäännöllisen-säännöllisesti Lavikaisen Penan ryhmässä sekä noutajien treeneissä. Kun Pena lopetti ryhmän pitämisen, oli pakko alkaa itsekin miettiä, miten tokosta saisi enemmän irti ja tuloksiakin. Tuolloin aloimme Heidin (Immonen) kanssa enemmän treenailemaan yhdessä ja miettimään omiakin systeemejä tokoon. Varsinainen innostus virisi ensimmäisen ruotsalaisten pitämän TOKO-leirin jälkeen, josta saatuja oppeja ja vinkkejä Heidin kanssa kehittelimme eteenpäin ja ehkä omaankin suuntaan. Lisäksi vaikutteita alkuaikoina sain mielikuvaharjoittelusta, step-by-step -koulutuksesta sekä naksuttelusta.

Harrastuslajeja

Jenni-labradori ei käynyt kuin parissa näyttelyssä, kotikoiraksi kun oli otettu. Minkki ehti kokeilla spanieleiden taipumuskoetta (ja taipuikin), mejää (ei menestystä), agilityä (3-lk) ja tokoa (TK3). Elvistä tuli valio useammassa lajissa (toko, mejä ja PK jälki + MVA) ja lisäksi Elvillä oli harmittavat 2 0-voittoa agilityssä. Masu on tähän mennessä ollut paras koiristani, valio samoin kuten Elvi (ei MVA), agissa 3-luokassa ja nomessa oikeus voittajaan. Lisäksi Masu oli mukana Suomen maajoukkueessa tokossa joidenkin vuosien ajan. Masun siskontyttö Selma on ollut hankalampi tapaus eikä tule saavuttamaan samanlaisia tuloksia kuin edeltäjänsä. Kuitenkin TVA, JK3, mejässä oikeus voittajaan, nomessa AVO2 ja agissa 3-lk. Nuorimmainen Hellevi on myös hyvin erilainen kuin edelliset, mutta mahdollisesti hyvä jossain - saa nähdä. Ensi vuonna koepuolella startataan nomessa avoimessa luokassa ja tokossa evl:ssä. Agilityssä, PK:ssa ja mejässä edetään harjoittelumahdollisuuksien mukaan.

Omat koulutukseni

Käymäni koiriin liittyvät viralliset kurssit:
- toko- ja agility koulutusohjaajakurssi
- koetoimitsijakurssi 1
- koetoimitsijakurssi 2: toko, agility, PK ja luonnetesti
- toko liikkeenohjaajakurssi
- jalostusneuvojan peruskurssi
- ylituomarikurssi
- tokotuomarikurssi (2004)
- kasvattajan peruskurssi

Muu toiminta

- erilaisten koulutusten ja leirien vetämistä n. v. 1998 -->
- TOKO edustusjoukkueessa Masun kanssa 2000-luvulla
- TOKO edustusjoukkueen joukkueenjohtaja v. 2006 - 2009
- Kennelliiton tokotyöryhmässä v. 2007 --> 

"Koulutusfilosofiaani" - sekoitus vuosien varrella kuulemaani sekä paljon oppimispsykologian sovelluksia. Ehkä myös koulutukseni tuottamaa kiinnostusta aiheeseen.

  • Operantti ehdollistuminen, jossa käytösten aikaansaaminen shapingin ja houkuttelun avulla - riippuen siitä, mitä opetetaan

  • Koiran oma aktiivisuus ja "halu oppia", koira saa kokeilla eri tapoja tehdä asioita

  • Koirilla ei ole miellyttämisenhalua, joten jokin motivaation lähde pitää löytää (sisäinen halu tehdä tokoliikkeitä puuttuu koirilta, joten jostain on motivaatiota löydyttävä). Koira voi näyttää miellyttämisenhaluiselta, koska kun sen omistaja on tyytyväinen koiran tekemisiin, koira hyötyy siitä. Siinä se miellyttämisenhalu on...

  • Koira elää nykyhetkessä

  • Koira tekee sitä, minkä kokee palkitsevaksi/kannattavaksi

  • Jos koira ei opi -> syy löytyy yleensä opettajasta, ei osaa opettaa oikein juuri sitä koiraa tai sitä asiaa

  • Jos koira tekee väärin -> syyn etsiminen ensin itsestään ennen koiran syyttämistä -> harjoitellaan enemmän ja paremmin

  • Eettiset seikat / moraali jokaisella oma -> opetettaessa tarkoitus ei kuitenkaan pyhitä keinoja

  • Opettamisen periaatteet samat ihmisillä ja eläimillä - pohjana hyvä "opiskelu"motivaatio positiivisen vahvistamisen kautta (en usko, että oppilaat motivoituisivat paremmin nälvimisen kautta, joten miksi koira motivoituisi rankaisujen kautta oppimishaluiseksi?)

  • Omasta koirasta huolehtiminen; koiran pitää voida luottaa ohjaajaan, ohjaaja on vastuussa siitä, mitä koiralle tapahtuu eikä täten vie koiraa sellaisiin tilanteisiin, joissa luottamus voisi hävitä

 

Kuva: Hansu Laitala