TOKON PM 2010 - mitä jäi mieleen...?

Tokon PM-kilpailu järjestettiin v. 2010 Tukholmassa. Kilpailussa olivat mukana Pohjoismaat (paitsi Islanti) eli Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Tuomarit tulivat samoista maista: minä Suomesta, Thomas Lundin (SWE), Öystein Ödegård (NOR) ja Marianne Jensen (DAN). Ylituomarina toimi järjestäjämaan tuomari eli tällä kertaa Inger Svedin. Jokaisella maalla oli mahdollisuus 6 + 1 hengen joukkueeseen ja kaikilla muilla tämä täyttyi paitsi Tanskalla.

Omalta osaltani tämä oli neljäs roolini PM-kilpailussa; nyt olen "kokeillut" katsojan, kilpailijan, joukkueenjohtajan ja tuomarin roolia. Kaikki ovat olleet mielenkiintoisia ja kaikissa on ollut omat haasteensa (no katsojana nyt ei juurikaan ole haasteisiin törmännyt mitä nyt hyvän katsomopaikan saamisessa). Tuomarin osa oli hieman helpompi kuin luulin - piti tuomaroida vain yhtä luokkaa, jossa koirat olivat hyviä. Toisaalta hankalaa oli miettiä se, miten paljon mistäkin virheestä "kuuluu" ottaa ja miten "saa" ottaa. Täysin virheettömiä suorituksia kun harvoin on, mutta ihan kaikesta ei voi millään ottaa pisteitä pois.

Kilpailu oli jaettu kahteen osaan siten, että lauantaina tehtiin paikallaistuminen, seuraaminen, luoksetulo, ruutu ja tunnistusnouto. Sunnuntaina sitten loput liikkeet aloittaen paikallamakuusta. Molempina päivänä kilpailu alkoi klo 7.30 ja loppui puolen päivän aikaan eli suhteellisen nopeasti mentiin eteenpäin.

Yleishuomiona kilpailussa muidenkin tuomareiden kanssa oli havaittavissa melko monta hermostunutta ja stressaantunutta koiraa. Toki koepaikka on aina näissä isoissa kilpailuissa hankala, mutta tällä kertaa mielestäni suhteellisen hyvä alustan hienoisesta liukkaudesta huolimatta. Ongelmia aiheutti mm. meneminen lähelle kehän reunoja esim. seuraamisessa, jolloin koirat istuivat huonosti tai vinoon. Samoin itseäni haittasi joidenkin koirien huono rakenne (ei suorituksissa, mutta koirien terveyden kannalta) - selkälinjat olivat outoja ja raajojen asennoissa sekä luustossa oli hieman sanomista. Eihän käyttökoirien ulkomuodolla sinänsä ole merkitystä, mutta normaalilla rakenteella on - varmistaa paremmin sen, että koira kestää käyttöä.

Harvinaisempi näky tässä kilpailussa olivat kaksi keltaista korttia, jotka saalistivat norjalaiset. Toinen tuli koiran kaulapannasta kehässä raahaamisesta ja toinen siitä, kun ohjaaja piti koiraa pannasta kiinni ja sitä kautta esti koiran hyppimistä vasten. Hyvä, että kortit annettiin,

Paikallaistumisessa ei näkynyt mitään erityisempiä ongelmia. Jotkut koirat olivat levottomia jättövaiheessa ja heti kun ohjaaja poistui niiden luota. Osa nuuski maata / ilmaa, mutta melko vähän. Pari koiraa muutti istuma-asento lösähtäen istumaan. Seuraamisessa tuomaroinnissa oli hieman erilaisia näkemyksiä liittyen varmaan koirien seuraamisasennon tiiviyteen. Aika moni koira seurasi liian tiiviisti ts. ohjaajan ja koiran välille ei jäänyt yhtään tyhjää tilaa tai esim. koiran pää paukutti ohjaajan jalkaan seuraamisen aikana. Samoin osalla tiiviys vaihteli joko käännöksissä tai sitten tempon muuttuessa. Sivuaskelissa jotkut koirat erkaantuivat ohjaajasta, peruuttivat vinosti tai nojasivat kiinni ohjaajaan. Jotkut koirat matkalaukkuilivat eli eivät pitäneet kontaktia ohjaajaan tai vain ajoittain. Ohjaajilla oli jonkin verran käsieleitä pysähtymisissä.

Luoksetulo oli hankala arvostella, koska osa koirista tuli sen "liian lujaa", jolloin pysähtymismatka venyi. Samoin osan pysähtymistekniikka oli huono eli koirat olivat oppineet pysähtymään varsinkin maahan siten, että ne samalla liukuivat eteenpäin. Lisäksi jotkut tekivät kaarteluita etenkin viimeisellä osuudella. Sivulletuloissa aika moni hidasti vauhtiaan tai kosketti/törmäsi ohjaajaan.

Ruudussa merkki oli (ja on) monelle hankala: liiallista kaartelua, hidastelua, merkin nuuskimista ja ennakointia (jopa melkein itsekseen pysähtymistä) oli näkyvissä. Samat sanat koskivat ruutua, jossa aika moni koira hidasti vauhtiaan ja melkein kääntyi samalla. Jokunen koira ei totellut käskyjä tarpeeksi nopeasti, vaan jatkoi matkaansa sen jälkeen. Pari koiraa ei pysähtynyt seiso -käskyllä seisomaan, vaan joko meni maahan tai aloitti saman tien maahanmenon. Tanskalainen tuomari antoi pari nollaa koiran etukäteisvirittelystä tässä ja jossain muussakin liikkeessä, mitä en itse huomannut.

Tunnarissa näkyi kapuloiden tönimistä ja siirtelyä (jaloilla etenkin) sekä useampaan kertaan kapuloiden haistelemista (epävarmuutta). Palautusvauhdeissa oli joissakin toivomisen varaa, samoin sivulletuloissa. Norjassa ollaan tarkkoja haistelusta: koira saa kerran mennä kapuloiden yli, mutta ei useampaan kertaan ilman pistemenetyksiä.

Sunnuntain kilpailu alkoi paikallamakuulla. Siinä ei mitään erityisiä ongelmia tullut esille. Osa niistä koirista, joille oli opetettu pään pitäminen maassa paikallaolossa, eivät pitäneet sitä maassa tai maassa pitämisestä huolimatta koirat nuuskuttelivat. Joillakin ohjaajilla oli apueleitä istumisessa ja/tai maahanmenossa.

Idioottiringissä ei tullut suuria eroja. Yleisiä virheitä olivat pienet askellukset käskyjen jälkeen tai hitaus sekä vinot asennot. Vain muutama koira teki vääriä asentoja. Ohjatussa noudossa oli samoja vaikeuksia kuin ruudussa eli merkille menemisessä. Jotkut koirat lähtivät liiallisella kaarroksella hakemaan kapuloita tai palauttivat ne kaartaen. Kapulan otossa jokunen koira jatkoi matkaansa kapula suussaan eikä kääntynyt heti kohti ohjaaja. Sivulletulossa oli samoja virheitä kuin aikaisemmin.

Hyppynoudossa ei näkynyt isoja eroja koirien välillä. Noutokapulan ottamisessa oli joidenkin kohdalla toivomisen varaa samoin kuin paluuvauhdissa ja sivulletulossa. Kaukokäskyissä erot koirien välillä olivat melko suuria. Muutamat parhaimmista koirista pitivät takatassunsa koko ajan samassa paikassa, jolloin pisteet kohosivat hyviksi. Ongelmana tässä oli joillakin sitten hitaudet asennonvaihdoissa. Jotkut koirat yrittivät ko. tekniikkaa, mutta liikkuivat yleensä seiso-istu vaihdossa. Sitten osa koirista teki siksakkausta eli edestakaista liikettä, etenkin istu-seiso ja seiso-istu vaihdoissa. Samoin jotkut koirat liikkuivat hieman sivusuunnassa. Kaukokäskyissä ja seuraamisessa muistini mukaan koirat saivatkin heikoimpia arvosanoja.

Yhteenvetona pisteitä katsottaessa tulostaso ei vaikuttanut kovinkaan hyvältä, mutta arvostelu pyrittiin pitämään tiukkana, mikä laski pistetasoa. Suurin osa koirista oli erittäin hyviä, vaikka kaikilla olikin jokin heikompi liike ja arvosana tulosrivistössä. Kokonaisuus oli kuitenkin hyvä. Mitalisijat menivät tällä kertaa niukasti Norjaan ja Ruotsiin, mutta joukkuesijoituksissa suomalaisille kuitenkin hieno hopeasija. Matka oli mielenkiintoinen ja tästä jäi tästä ainakin itselleni hyviä muistoja.

http://www.stockholmhundmassa.se/Stockholmhundmassa/?id=1004&sprak=sv

http://www.stockholmhundmassa.se/Stockholmhundmassa/?id=1174&sprak=sv